Game Maker: GM7-extensies

Wanneer u Game Maker-forums op het internet bekijkt, vraagt u zich wellicht af: wat zijn extensies? Hoe gebruik ik ze? Hoe kan ik ze zelf maken? Dit wordt allemaal in deze tutorial uitgelegd.

Extensies zijn uitbreidingspakketten die extra functies aan Game Maker toevoegen. Dit mechanisme is geïntroduceerd in Game Maker 7. Ze kunnen bestaan uit een combinatie van actiebibliotheken (action libraries), DLL's, GML-scripts en andere bestanden. Extensies hebben de bestandsextensie .gex.

Voor- en nadelen

Zoals u hieronder zult zien, zijn extensies vaak makkelijker te gebruiken en soms ook makkelijker te maken dan 'klassieke' DLL- en scriptpakketten. Een ander voordeel is dat u de extensies alleen ziet in de spellen waarin u ze gebruikt. Zo ziet u actiebibliotheken die als extensie verpakt zijn, niet meteen in elk spel, maar alleen in de spellen waarin u hem gebruikt. Ook worden de extra actiebibliotheken alleen opgenomen in spellen die ze gebruiken, wat bestandsgrootte kan schelen en de laadsnelheid kan verhogen. Een nadeel is dat alleen mensen met Game Maker 7 Pro uw uitbreiding kunnen gebruiken.

Installeren en verwijderen

Om nieuwe extensies te installeren, moet u deze downloaden en in Game Maker op de optie Extension Packages onderaan de resourcesboom dubbelklikken. Klik nu rechtsonder op Install. U ziet nu een lijst met alle geïnstalleerde extensies. Klik op Install om een nieuwe extensie aan deze lijst toe te voegen of op Uninstall om een extensie (permanent) te verwijderen.

In- en uitschakelen

Open uw spel in Game Maker en dubbelklik weer op de optie Extension Packages onderaan de resourcesboom. U ziet nu twee lijsten. Verplaats een extensie van rechts naar links om hem in te schakelen voor dit spel, of van links naar rechts om hem weer uit te zetten. Klik op OK als je klaar bent. Alle acties, functies en constanten van de ingeschakelde extensies worden direct zichtbaar in Game Maker en zijn direct bruikbaar.

Zelf extensies maken

Het is mogelijk om zelf extensies te maken. Hiervoor heeft u het Engelstalige programma Extension Maker van Mark Overmars nodig. Dit programma is echter alleen voor ervaren Game Maker-gebruikers bedoeld! [Download de Extension Maker]

0 reacties

Voeg een reactie toe