Het CIOT opgeleukt

Voor digitaleburgerrechtenorganisatie Bits of Freedom heb ik afgelopen week een redelijk originele applicatie ontwikkeld. Het betreft hier namelijk de CIOT-teller, iGestapo, Totalitairtikker, Privacy-afteller, Gegevensgrabbelaar.

Het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) is een overheidsorgaan dat voor justitie een database met namen, adressen en woonplaatsen gekoppeld aan telefoonnummers en IP-adressen opslaat en doorzoekbaar maakt. Met de Gegevensgrabbelaar kunt u rechtstreeks zien hoe vaak daar dit jaar al in gesnuffeld is:

Het getal dat u ziet, is helaas geen 1-aprilgrap. Lees de aankondiging van Bits of Freedom voor meer informatie, ook over hoe de teller op andere websites geplaatst kan worden.

Technisch gezien is dit dingetje uiteraard volledig verantwoord: de beginstand is op seconden nauwkeurig, het interval tussen verhogingen op milliseconden, alle afrondingen zijn in het voordeel van de privacy, er zijn correcties voor schrikkeljaren, de browser mag kiezen of die in XHTML 1.0 of in HTML 4.01 wil tellen, het acronym-element is gebruikt voor afkortingen en afwezigheid van JavaScript-ondersteuning geeft een stilstaande teller in de correcte stand.

Om nog even terug te keren naar de privacy: 3.296.029 verstrekkingen van gegevens zijn er in 2009 geweest. Met 16.845.171 inwoners van het Koninkrijk der Nederlanden is dat bijna één CIOT-verstrekking op vijf Nederlanders. Doen we alsof alle Nederlanders telefoon of internet hebben en de telecommunicatieabonnementen en verdenkingen gelijkmatig over de bevolking zijn verdeeld, dan is er een kans van 1−(1−1÷16.845.171)3.296.029=17,8% dat de politie in 2009 uw naam, adres en woonplaats minstens één keer via uw IP-adres of telefoonnummer heeft achterhaald. Ik kan uit deze rekensom slechts concluderen dat u crimineel bent. Als u Bits of Freedom steunt, bent u wel één van de betere.